Madera to piękna portugalska wyspa i wzmocnione wino o tej samej nazwie. Czy określenie zmaderyzowane użyte w stosunku do zwykłego wina jest pozytywne?
a. Niestety nie. Opisujemy tak wino przejrzałe i nadmiernie utlenione.
b. Oczywiście, że tak. Oznacza to większą zawartość cukru w winie, co wydłuża jego trwałość.
Tradycyjnie odpowiedź pod tekstem
Mój przyszywany syn ghanijski o wdzięcznym imieniu Stanisław (tak mam na drugie) często mnie zaskakuje, nie tylko wiedzą, obyciem i manierami ale i ciekawością świata. Wygrzebał gdzieś w necie zdjęcie zamieszczone powyżej i tym samym spowodował ten wpis. Drogą dedukcji doszliśmy do tego (Sherlocku bądź z nas dumny), że chodziło o wino słodkie w smaku podobne do oryginalnych wyrobów z wyspy Madera. Świadczy o tym również kolor trunku z 1981 !!! roku. W tym wypadku było to na pewno nieudolne naśladowanie portugalskiego pierwowzoru. Gdybym dysponował tą butelką, moja ciekawość świata kazałaby mi ja otworzyć i podzielić się spostrzeżeniami.
Tymczasem na pytanie zadane powyżej należy odpowiedzieć A