Miasto Dijon poza tym, że słynie z produkcji musztardy,  jest stolicą jednego z winiarskich regionów Francji, którego?


 


a. Szampanii


b. Alzacji


c. Burgundii


d. Prowansji


 


Dobra odpowiedź pod tekstem


 


Oczywiście świat winiarski uważa miasto Beaune (bą) słynące z corocznych, przesławnych aukci win za winiarską stolicę tego regionu, jednak historycznie i administracyjnie jest to Dijon (diżą). Jest to kraina gdzie stosunkowo małe winnice mają wielu właścicieli - najbardziej prestiżowa koło 80ciu na 12 hektarach. Wina produkują tam z Chardonnay (szar do ne) i Pinot Noir (pino nłar) i pakują w pękate butelki. Jedna z najbardziej znanych potraw Coq de Vin również ma tam swoje korzenie.


O posiadłościach mówi się tam nie chateau (szato) lecz raczej Clos (klo) Domaine (domein), na dodatek mają jak dla mnie zupełnie niepojęty system klasyfikacji. Poza tym wszystkim wina o tamtejszych winach mówi się, że są dla duszy - te z Bordeaux (bordo) są dla ciała.


Teraz wszystko jasne jedyna słuszna odpowiedź to C.